Kira artışı nasıl yapılmalı?

Pandemi ile birlikte inşaat sektörünün durgunlaşması sonucu azalan kiralık ev arzı özellikle belli bölgelerde kira fiyatlarının hızla yükselmesine sebep olmakta. Bu durum kimi ev sahiplerinin yasal sınır üzerinde kira arttırımı yapılması taleplerine yol açmakta. Gerek kiracıların hak kaybına uğramamaları gerekse ev sahiplerinin hukuki sıkıntılarla karşılaşmamaları açısından kira arttırımına ilişkin yasal düzenlemeleri bilmeleri önem taşımakta.

Türk Borçlar Kanunu’nda kira bedellerinin belirlenmesine ilişkin hükümler uyarınca kiranın arttırılabileceği üst sınır TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını aşamamaktadır (Bu oran Ağustos 2021 itibariyle %15,15). Dolayısı ile uygulamada talep edilen %50’ye varan arttırım talepleri ve arttırım olmaması halinde tahliye yapılacağına ilişkin bildirimler hukuki değildir. Kira bedelini düzenli ödeyen bir kiracı hiçbir şartla bağlı kalınmaksızın ancak 10 yılın sonunda, bu süreyi izleyen uzama yılının bitiminden 3 ay önce yapılacak bildirimle tahliye edilebilir.

Değer artışı halinde ev sahiplerinin hakları nelerdir?

Kira süresi içerisinde konutların değeri yapılan yeni yatırımlar vb. sebeplerle TÜFE oranı üzerinde artabilmekte. Bu durumda ev sahipleri 5 yılda bir olmak üzere açacakları dava ile mahkemeden kiranın hakkaniyete uygun biçimde TÜFE oranının üzerinde arttırılmasını isteyebilirler. Bu davada bölgedeki emsaller, TÜFE oranı, taşınmazın durumu gibi hususlar göz önüne alınarak hakim tarafından yasal sınır üzerinde artış yapılabilmektedir.

Kira ve gayrimenkul hukuku ile ilgili sorun ve sorularınız için Taylan Avukatlık Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.